“7 de julio, San Fermín!”

Especial gastronomia navarra: 3 plats que no falten a les festes de Pamplona

Sense dubte els populars “Encierros” esdevenen el plat principal en el menú que se serveix a les festes de Pamplona, això ningú ho nega. La gastronomia tradicional de la capital navarra, però, també es protagonista durant la celebració i, des que es llança “el chupinazo” fins que es canta allò del “Pobre de mí...”, a les Festes de Sant Fermí es degusten centenars de “platillos”.

 

És per això que aquesta setmana volem rendir-li un petit homenatge. Així, vestits de blanc, amb mocador vermell, avui repassem alguns dels plats més destacats de la cuina pamplonica, animant-vos a què vosaltres també ho celebreu als vostres restaurants.

 

Comencem omplint-nos la panxa amb un clàssic de la cultura culinària del nord, especialment protagonista durant les festes de Sant Fermí: parlem dels “Ous amb Xistorres”. De fet, la xistorra navarra, o txistorra, s’utilitza com a base principal d’infinitat de plats i es consumeix tant en esmorzars com en berenars o sopars. És al migdia, però, i després d’hom haver vist als gegants, quan als bars s’acostuma a consumir aquest ingredient, acompanyat de patates i d’ous. Ha aconseguit desbancar, fins i to, a un altre clàssic molt apreciat i paregut: els ous amb patates i xoriço. I és que, tot i que s’assemblen molt, moltíssim, no són el mateix... Les xistorres, cal afegir, també es mengen durant les festes amb arròs blanc o en guisats, entre els quals destaquen les “Pochas amb xistorra”, una varietat de la mongeta blanca.

 

Tampoc pot faltar un altre protagonista de les festes, el “Bacalao al ajorriero”, que no és altra que el bacallà dessalat i cuinat a la paella juntament amb un munt de verdures. Que la senzillesa del plat no us enganyi, però, es tracta d’una recepta sublim. I com passa amb tants i tants plats d’arrels populars, existeixen diverses versions de la preparació; tot depèn de les verdures amb les quals s’acompanyi al peix, tot i que, en general, no falten tomàquets, cebes, pebrots del piquillo, alls i patates. Acostuma a servir-se amb ou dur i pa i, en algunes zones, també s’afegeixen bitxo i nyores.

 

I tanquem el repàs amb un altre must de la cuina de San Fermín, el guisat de cua de bou. D’acord que és un plat habitual a moltes zones d’España, però és que a Navarra mai falla, molt menys durant les seves festes més celebrades. La preparació comença amb el macerat de la carn; a la cua de bou li sumem api, pastanaga, all, ceba, porro i llorer i cobrim amb vi negre, aigua i pebre; la mescla la deixem de 12 a 24h a la nevera. Quan s’hagin absorbit tots els sucs, es cou la carn fins que quedi tova i es desenganxi de l’os; més tard, es deixa reduir fins que la salsa espesseixi. Un plat sublim, garantit.

 

I tu què, t’animes a rendir també tribut a la gastronomia d’aquesta popular celebració al teu restaurant? Què tal si ho fas amb un menú Especial San Fermí? O amb una promoció? O cuinant un plat típic? Pot ser un bon reclam per a la clientela, estem ben segurs! I tampoc dubtem de què el millor producte per fer-ho el trobes a Geland, ja saps... #makinghappychefs!

Llistat de notíces