Greixos saludables i perquè cal incloure’ls a la nostra dieta

Aposta pel peix blau, per l’oli d’oliva i pels fruits secs

Amb permís del sucre, els greixos han estat des de sempre els grans enemics de tota alimentació titllada de saludable o sana. I tot i que en el cas del sucre no desmentim res -hauríem de prescindir al màxim del sucre afegit-, quan es tracta dels greixos hi ha una excepció: els greixos saludables, imprescindible per a una correcta alimentació.

 

I sí, sabem que a priori les paraules “greixos” i “saludable” no acaben d’avenir-se, però no ens refiem gaire: els aliments que contenen greixos saludables són bons i necessaris pel nostre organisme. Això sí, no siguem extremistes: cal consumir-los de forma controlada, ja que contenen un valor calòric alt.

 

Entre els greixos saludables trobem un Rei , l’oli d’oliva verge extra, més conegut actualment com AOVE. Aquest conté un 99,9% de greixos, entre els quals trobem els àcids grassos monoinsaturats i els polifenols, amb efecte antioxidant i antiinflamatori. Cal afegir que l’AOVE conserva totes les seves propietats encara havent-s’hi sotmès a temperatures altes, per això és tan adequat per cuinar i està tan present en la afamada dieta mediterrània.

 

L’altre estendard dels greixos saludables és el peix blau, un aliment imprescindible pel nostre cos. Font d’àcids grassos poliinsaturats com l’omega 3, per exemple, el peix blau hauria de consumir-se al menys un cop per setmana. Parlem del salmó, de les sardines, de les anxoves, del bonito o de la tonyina.

 

El pòdium dels greixos saludables el completen els fruits secs, especialment si són torrats (naturals) i no contenen sal. Aliments com les nous, per exemple, generen omega 3, omega 6 i contenen fibra, proteïnes, calci, potassi, magnesi, ferro... En definitiva, constitueixen una font d’energia essencial. A la llista de fruits secs que podem afegir a la nostra dieta, especialment entre ingesta i ingesta, sumem les avellanes, les pipes de gira-sol o les llavors de chia, linosa o sèsam, entre d’altres. Com a curiositat: sabies que el cacahuet és en realitat una llegum oleosa i no un fruit sec? És molt apropiat perquè és font de proteïnes vegetals i fibra.

 

I la menció especial va per l’alvocat, autèntic or verd de les nostres cuines i plats. Font d’àcids monoinstaurats, de potassi i de vitamina E, és un aliment les grasses del qual són saludables, sempre que no abusem de la seva ingesta.