Menjar ràpid i saludable fora de casa: és possible?

Smart food, fastgood i tuppercatering, tendències en gastronomia i hostaleria que trepitgen fort al 2020

Ens preguntàvem si és possible el binomi  “menjar ràpid” i “menjar sa” fora de casa. I la resposta és sí, perquè tots dos conceptes han deixat de ser una contradicció gràcies a l’auge de tendències com l’smart food, el fastgood o el tuppercatering, tres moviments molt presents en el ram hostaler, sorgits a més per donar resposta a les noves necessitats dels consumidors.

 

I és que no és la primera vegada que en parlem: el consumidor d’avui dia aposta per opcions més saludables, menys copioses i per plats de menor quantitat i aliments de major qualitat, cuinats a més amb mètodes més saludable. L’auge de la dieta mediterrània fora de casa i per emportar, podria resumir-se i per traduir tota aquesta fila de paraules angleses fetes hashtag de les quals us parlàvem abans.

 

El cas és que en els últims anys han proliferat cadenes de menjar per emportar que tenen molt en compte la qualitat dels productes, la proximitat, la frescor i que a més ofereixen opcions sanes i casolanes; la cadena Nostrum, per exemple, ja té més de 100 botigues repartides arreu el país. També proliferen els restaurants com Organics, ubicat a Barcelona, un local on tot és ecològic, des de la decoració fins a allò que se serveix.

 

I ara, parlem de la butxaca: menjar fora també està canviant pel que fa als preus. Ja és possible gaudir d’un dinar o sopar fora de casa saludable a un preu assequible.

 

I compte que arriba una tendència que pisa fort: el tuppercatering, un moviment que no deixa de créixer. Parlem d’empreses que ofereixen tuppers -carmanyoles- a domicili i que tenen en compte dietes específiques, com les celíaques, les diabètiques, les vegetarianes o veganes. Ajuden als comensals a menjar plats de qualitat sense haver de preocupar-se de cuinar i suposa una salvació per aquells que no tenen massa temps per cuinar però tampoc volen renunciar a menjar bé o a portar una dieta saludable.

 

No ens oblidem de l’smart food, una tendència i solució per aquelles persones que no poden consumir determinats aliments; se’ls ofereix una alternativa als “originals”: carn de pollastre a partir de soja, maionesa a partir d’aigua de llegums o llet sense vaques. El més curiós, al respecte, és que en la indústria sembla que s’han format dues bandes: aquella on se situen els que defensen el menjar real i aquella on estan els que aposten pels plats i ingredients fets en laboratoris. Pot ser tot això compatible? Són aquestes opcions sanes?

 

Ho reflexionem a un dels articles de l’últim número de CATA, la nostra revista gastronòmica. La trobareu aquí.

Llistat de notíces