Verdures congelades: no les tinguis por!

No són sanes, són saníssimes! Consells per cuinar-les correctament

En una era en la qual, en la gastronomia i en l'alimentació, es viu una autèntica creuada contra els aliments processats, cal fer una pausa per deixar quelcom clar: no tots els aliments processats són dolents. Al cap i a la fi, hem recorregut al processat dels aliments amb intenció de conservar-los des de la prehistòria: secta, fumat, congelació, refrigeració.. Per què aquesta defensa aferrissada d’allò que és fresc en detriment d’allò que s’ha processat? Cal reconèixer una cosa: el processament s’utilitza per millorar els aliments i fer-los més nutritius i segurs, en alguns casos, però també per fer-los menys saludables en altres, per desgracia (afegint-hi sucres, sal, etc.).

 

La clau per discernir el bo del dolent està en l’etiquetatge, evitant els ultraprocessats. I aquí és quan entren en joc les verdures congelades, sovint demonitzades per creences populars: “no són sanes”. I tant que ho són! Sabies que les verdures destinades a la congelació són seleccionades i processades en les seves millor condicions? Justament en el moment en què casi no han perdut el seu valor nutritiu. De fet, diversos estudis han comparat verdures fresques amb verdures congelades i, després de fer-ho, amb prou feines han notat algunes diferencies.

 

I què hem de fer perquè les verdures congelades no perdin les seves propietats nutricionals en cuinar-les? Dons el primer, l’ABC de la cuina-de-verdures-congelades, és fer el següent: no fa falta descongelar-les abans de cuinar-les. El més adequat és abocar-les directament a la cassola, amb aigua bullint i sal, però també podem cuinar-les saltejant-les, fent-les al vapor o fins i tot al microones. Dos consells al respecte: afegir bicarbonat a la cassola perquè les verdures no perdin color o tallar la cocció de manera ràpida introduint els aliments en un recipient amb aigua i gel.

 

Sobre la cadena de fred, algunes consideracions. La primera és que aquesta s’hagi respectat des del primer minut fins al final del procés, quan tenim les verdures al plat. Perquè no es trenqui en cap moment la cadena de fred també hem de tenir-la en compte després d’adquirir el producte en el supermercat: procurem que passin el menor temps possible fora del congelador, així com el transportar-les en bosses isotèrmiques.

 

Un consell per saber si s’ha trencat la cadena de fred és parar atenció en què les verdures no formin un paquet compacte (excepte dels espinacs i les bledes), que no tinguin gel, ni tan sols el paquet.

 

Amb tot, tornem a plantejar-nos una cosa: per què tenir-les-hi por a les verdures congelades? Estan disponibles tot l’any, són aliments saludables que conserven els seus nutrients i a més són molt còmodes. A Geland disposem d’una amplíssima varietat de verdures i hortalisses congelades que et faran la vida més fàcil a la cuina del teu restaurant i que et permetran crear plats amb els quals delectar els paladars dels teus clients. I conservades en perfecte estat sempre, i és clar! Fes una ullada al nostre catàleg!

Llistat de notíces