Celebrem cada dia la seva existència, però avui més que mai

20 de setembre, Dia Mundial de la Paella, una joia de la nostra gastronomia

Sabies que la paella registra 8 milions de recerques anuals a Internet? I que això la converteix en el 4rt plat més important del planeta? I que va néixer a la regió valenciana de l’Albufera fe més de 5 segles? I que el seu origen és molt humil i està arrelat al camp?

 

Amb permís de la truita de patates i del gaspatxo, la paella és sens dubte el plat més universal de la gastronomia espanyola, el que més es coneix, del que més es parla fora i aquell que tothom vol tastar quan trepitja la nostra terra. A qui més i a qui menys li han dit algun cop allò de “Oh, Espanya, paella, olé”. Caient en tot un tòpic, fins i tot molest, d’acord, però la paraula paella és coneguda, aquí volem arribar a parar. I és que la paella és en qualsevol cas una autèntica joia gastronòmica. I és molt nostra, de tots, un plat del qual podem presumir amb orgull i del que, no obstant, alguns en sabem molt poc.

 

Per exemple, parlem-ne del seu origen. Tot i que no està exempt de polèmica, com passa amb infinitat de plats popular, la versió més recolzada situa l’origen del plat a València. Concretament, a les zones rurals pròximes a la Albufera, on el cultiu del ingredient estrella, l’arròs, és una realitat des de fa segles. Així, i tot i que actualment es consumeix en tot tipus de llars, es tracta d’un àpat d’origen humil i amb segell de camp; els agricultors preparaven la paella amb allò que trobaven a l’abast: pollastre, arròs, mongetes...

 

Segell de camp, pensaràs? Doncs sí. Tot i que en moltes zones geogràfiques del nostres país associem la paella a la mar, a menjar-la a peu de platja, l’origen està arrelat al camp. L’autèntica paella valenciana només es considerada com a tal si porta pollastre, conill, bajoqueta, mongeta verda, tomàquet, arròs, oli d’oliva, aigua, safrà i sal. Depenent de la regió, a més, poden sumar-se a la festa també l’all, la carxofa, el pimentón, els cargols o el romaní. Tots els altres ingredients (les gambes, els musclos, la sípia...) es titlla de “arròs amb coses” o, més formal, de “paella mixta”. És curiós la manera tan diferent com concebem la paella depenent d’on hàgim nascut; és com amb els jocs de cartes i el ja clàssic “A casa meva juguem així”.

 

Doncs passa el mateix amb la paella. Més enllà de receptes i ingredients, de disputes històriques en torn a quina és l’”autèntica paella”, d’allò que no podem dubtar és de que es tracta d’un plat universal i que uneix a famílies i amics; un plat que suposa casi sempre l’excusa perfecta per reunir-se per dinar, ja sigui en diumenge o en dijous, dia clàssic de paella a tots els bars.

 

I com passa amb la majoria de plats popular, no existeix una recepta única. El que sí existeix és el nostre amor per ella, el que avui celebrem amb tots vosaltres. Feliç Dia Mundial de la Paella!

 

I recorda, els millors ingredients i preparats que et facilitaran les coses a la cuina del teu restaurant a l’hora de preparar-la els trobaràs a Geland. Fes una ullada al nostre catàleg!