7 curiositats sobre la paella

Coses que no sabies sobre un dels plats més típics de la nostra gastronomia, sinó el que més

La dieta mediterrània és un dels trets més característics de la nostra gastronomia i una de les coses de les que més podem presumir. Inclou un munt de propostes, la majoria d’elles saludables, entre les quals trobem plats com la truita de patates, el gaspatxo o la paella. Sí, perquè si hi ha un plat que mai falla en els menús del dia -sobretot els dijous, i en les cartes dels restaurants aquest és sens dubte la paella.

 

Té fins i tot un emoji propi i és una de les primeres paraules que s’aprenen els turistes abans de trepitjar la nostra terra. La paella és un plat molt nostre i, tot i que la que cuina la nostra mare/àvia és la millor, no diem que no mai a un plat de paella en un bon restaurant.

 

No hi ha una recepta única per preparar-la, doncs a cada regió -i a cada casa- es cuina de manera diferent. I vet aquí precisament la gràcia de la paella: cadascú pot aportar-li el seu propi “toc”. A Friolisa Pomona Iberia t’oferim una àmplia varietat dels millors ingredients, fins i tot frescos, perquè puguis preparar una paella de 10 pels teus clients. Avui li retem homenatge coneixent algunes curiositats relacionades amb aquest singular plat:

 

Sabies que...? El seu origen es remunta cinc segles enrere i s’ubica a la regió valenciana de l’Albufera, on va néixer com un plat propi de les classes més humils.

 

Sabies que...? El plat li deu el seu nom al recipient tradicional en que es cuina; “paella” és, de fet, la traducció del mot castellà “sartén”.

 

Sabies que...? La paella es menja tradicionalment amb una cullera de fusta i directament del propi recipient. Aquesta tradició, de fet, es manté en alguns punts valencians i es deu a que antigament la coberteria feta amb altres materials s’associava només a les classes més altes i la paella era un plat típic d’agricultors.

 

Sabies que...? Es diu que l’arròs més adequat per preparar la paella és l’arròs bomba, tot i que el més emprat és l’arròs rodó o arròs Senia, una varietat d’arròs de gra mig el qual, no obstant, acostuma a passar-se ràpid.

 

Sabies que...? La paella és el plat espanyol més buscat a Internet i, de fet, es cola en el top 5 mundial, darrere de la pizza, el sushi i el risotto.

 

Sabies que...? La recepta original no inclou marisc i en ella destaquen ingredients com els cargols, els quals es sumen al pollastre i al conill, típics en la recepta valenciana. Els valencians anomenen a la paella de marisc “arroz con cosas”.

 

Sabies que...? La tradició de que els dijous s’inclogui paella en els menús diaris podríem deure-se-la a Franco. El dictador acostumava a sortir a menjar els dijous per la capital i, es diu, sempre volia trobar-se amb un plat d’arròs al menú, doncs era un bon amant de la paella. També es comenta que és perquè les cuineres de les cases acostumaven a lliurar els dijous i, per això, deixaven tot enllestit perquè només es tingués que afegir l’arròs.