Aliments per combatre el Blue Monday

Contra el dia més trist de l’any, aliments rics en triptòfan, l’aminoàcid que fabrica la serotonina, l’hormona de la felicitat

Cap aliment, per sí mateix, pot fer-nos feliços, per molt que ens agradi. És clar que, tampoc, un dia marcat en el nostre calendari com el més trist de l’any, el famós Blue Monday, hauria de repercutir en el nostre estat d’ànim. Que fa fred? Sí. Que estem sense un duro? Probablement. Que no hem pogut complir amb els propòsits d’any nou? No és cap sorpresa, segurament. Així doncs, tot és qüestió de relativitzar.

 

I tot i que a Geland no creiem en súper aliments capaços d’influir-nos felicitat, ni tampoc en prediccions místiques que afecten al nostre estat d’ànim , sí donem suport a l’idea d’apostar per aliments rics en triptòfan.

 

“Tripto...què”? Triptòfan, un aminoàcid  essencial el qual ajuda entre d’altres coses, a gaudir d’un bon estat d’ànim i què és clau per a l’organisme a l’hora de fabricar serotonina, l’hormona de la felicitat; aquesta ens produeix, a més, sacietat i regula els moviments de l’intestí.

 

Per produir-la el nostre organisme necessita del aminoàcid triptòfan, d’aquí que sigui recomanable prendre aliments que el continguin. Però, quins són aquesta aliments? Et fem un petit llistat:

 

Ous: el triptòfan va de la mà, casi sempre, de les proteïnes, i l’ou és un bon exemple d’això. Ric en proteïnes d’alt valor biològic, per cada 100g d’ou trobem 156mg de triptòfan (a la clara) i 282mg (al rovell).

 

Salmó: el salmó i els peixos blaus en general contenen importants quantitats de lisina i de triptòfan i el seu consum és recomanable, a més, per ser una valuosa font d’àcids greixos omega-3.

 

Nous, ametlles i avellanes: els fruits secs en general són fonts vegetals de triptòfan, per això són molt recomanables; rics també en omega-3, ajuden a mantenir una bona salut del cor.

 

Llet: el triptòfan és un aminoàcid que ajuda a produir serotonina, la qual provoca felicitat, sacietat i també actua com a promotor de la son. No és d’estranyar, així doncs, que la llet i altres làctics afavoreixin la conciliació de la son. Saps per què? Perquè contenen triptòfan.

 

Plàtans: són els grans aliats dels que practiquen esport, ja que el seu alt contingut en potasi i magnesi ajuda al rendiment i al bon funcionament dels músculs. Clar que també contenen triptòfan, fet que els fa ideals per als berenars o per menjar a mig matí.

 

Suma a la llista altre aliments com el gall d’indi, el pollastre, els cereals, l’alvocat, les llavors de carabassa o de gira-sol, les llenties, els cigrons... Perquè tot i que no coneixem la dieta de la felicitat, si la hi ha, de ben segur que conté triptòfan. Pren nota!