L’hummus, el dip de moda

Un humil paté de cigrons amb proteïna completa el qual ha creuat fronteres i ha abraçat noves versions

L’Hummus s’ha anat apoderant en els últims anys de les taules de tot el món. D’origen àrab i amb una forta presència en la gastronomia libanesa i israeliana, l’aperitiu no només ha traspassat fronteres, convertint-se en una de les opcions més demandades en els restaurants de tot el món, sinó que s’ha reversionat amb un munt d’interpretacions.

 

Per aquells que no coneguin de què està fet l’hummus, es tracta d’una pasta cremosa feta amb cigrons (cigró, en àrab, de fet, es diu “hummus”), llimona i tahina, la pasta resultant de triturar llavors de sèsam torrades; s’acostuma a afegir a la mescla all, oli d’oliva i pebre roig i es serveis amb pites, torrades de pa o snacks de patata.

 

Als nostres restaurants l’hummus va aterrar de la mà del moviment veggie, ja que es tracta d’una alternativa a les proteïnes d’origen animal molt ben considerada per vegetarians i vegans. De fet, si en alguna cosa destaca aquest plat és pel seu gran aporti de proteïnes completes i de fibra. Fàcil de digerir, de forma ràpida i deliciosa, és una recepta lliure de colesterol i molt saciant; ajuda a combatre les “pujades” de fam, mantenint els nivells de sucre en sang gràcies al seu baix valor glucèmic.

 

Està present en les dietes de molts esportistes perquè a més d’aportar proteïnes, aquestes són fàcilment assimilables per l’organisme; és el que es coneix com a “proteïnes de qualitat”. També és apreciat aquest plat per les seves altes dosis de minerals, vitamines, fibra i hidrats de carboni saludables.

 

Líban, Israel i Palestina es disputen ser els responsables del que s’ha convertit en un dels dips més famosos en l’actualitat, però la seva infinitat de versions li ha conferit al plat un caràcter d’allò més internacional. Amb curry, alvocat, remolatxa, espècies picants i fins i tot amb xocolata! L’hummus admet moltes versions. I és que, a la cuina, tot (o casi tot) és qüestió d’imaginació.