Els gofres i les seves curiositats

Una història de sabor i tradició

Els gofres són una delícia universalment benvolguda que ha deixat una marca indeleble en la gastronomia mundial. Encara que són sovint associats amb Bèlgica, la seva influència i popularitat transcendeixen fronteres. En aquest article, explorarem la fascinant història dels gofres, les seves diverses varietats i algunes curiositats que els fan tan especials.

 

Història dels gofres

La història dels gofres es remunta a l'antiga Grècia, on els ancestres dels gofres actuals es cuinaven entre plaques de ferro calent i es coneixien com "obelios". No obstant això, el gofre tal com ho coneixem avui va començar a prendre forma en l'Edat mitjana a Europa. Durant aquest període, s'usaven motlles de ferro amb dissenys intricats per a cuinar una mescla simple de farina i aigua, creant els primers gofres decorats. El veritable auge dels gofres va arribar en el segle XVIII a Bèlgica, on els xefs van començar a experimentar amb ingredients més rics com la llet, els ous i el llevat. Això va portar al desenvolupament del gofre belga, famós per la seva textura lleugera i esponjosa. El gofre belga va ser introduït al públic estatunidenc en la Fira Mundial de Nova York en 1964, guanyant-se un lloc permanent en el cor (i l'estómac) de molts.

 

Varietats de gofres

Els gofres no són una categoria monolítica; existeixen moltes varietats que es diferencien per la seva textura, sabor i forma de preparació. Aquí algunes de les més conegudes:

-          Gofre belga: Conegut per la seva lleugeresa i les seves profundes cel·les que ho fan perfecte per a contenir xarops, fruites i nata. És un dels més populars a tot el món.

 

-          Gofre de lieja: Originari de la ciutat belga de Lieja, aquest gofre és més dens i dolç, amb trossos de sucre perlat que es caramel·litzen durant la cocció, creant una textura crocante i un sabor únic.

 

-          Gofre americà: Similar al gofre belga però generalment més prim i cruixent. Sol servir-se en el desdejuni amb mantega i xarop d'auró.

 

-          Gofre hongkonés: Una variant única amb una textura esponjosa i un sabor lleugerament dolç. Es cuina en una planxa especial que li dona una forma distintiva de bombolles.

 

-          Gofre escandinau: Aquests gofres són fins i cruixents, sovint amb forma de cor. Són comuns en països com Noruega i Suècia, on se serveixen amb melmelada i nata muntada.

 

Curiositats sobre els gofres

-          Dia Nacional del Gofre: Als Estats Units, el 25 de març se celebra el Dia Nacional del Gofre. Aquesta data coincideix amb la Festa de l'Anunciació, coneguda a Suècia com Vårfrudagen, que fonèticament s'assembla a Våffeldagen (Dia del Gofre), la qual cosa ha portat a aquesta divertida celebració.

 

-          Gofres en l'Espai: En 2018, la NASA va enviar una màquina de gofres a l'espai perquè els astronautes de l'Estació Espacial Internacional poguessin gaudir d'aquesta delícia durant les seves missions.

 

-          Rècord Mundial: El gofre més gran del món va ser preparat als Països Baixos en 2013, mesurant 2,47 metres quadrats i pesant més de 50 quilos. Aquest gofre colossal va ser creat per a recaptar fons per a la caritat.

 

-          Gofres en la Cultura Pop: Els gofres han tingut el seu lloc en la cultura pop, apareixent en sèries de televisió com "Stranger Things", on la protagonista, Elevin, desenvolupa una addicció als gofres Eggo.

 

Conclusió

Els gofres són més que un simple desdejuni; són una experiència culinària rica en història i varietat. Des dels seus humils orígens en l'antiga Grècia fins a la seva posició actual com una delícia global, els gofres han evolucionat i diversificat, oferint alguna cosa per a tots els gustos. Així que, la pròxima vegada que gaudis d'un gofre, recorda que estàs mossegant un tros d'història i cultura.