Macerar, marinar i adobar la carn, és el mateix?

Disponibles al catàleg diferents varietats de carn macerada en oli d'oliva

La maceració d'aliments en oli d'oliva s'empra a Europa des de l'època dels grecs i els etruscs com a mètode de conservació de productes, principalment per a peces de caça major. Actualment no existeix aquesta necessitat, però la tècnica segueix vigent, sobretot en carns, per millorar el seu sabor i textura, incrementar la seva suculència i impregnar-la d'exquisits aromes.

 

En aquest sentit, aquest mes el catàleg de Geland brinda l'oportunitat d'adquirir els següents productes macerats en oli d'oliva i amb la garantia que són 100% tendres: llom baix filetejat, filet vacú i pinxos vacú.

 

La maceració consisteix a posar en remull un aliment. Normalment, en olis o vinagres, sucs, vi i altres begudes alcohòliques, perquè l'aliment s'impregni de l'aroma, estovi i, depenent del producte, es cuini. No seria el cas de la carn, però sí el d'alguns peixos macerats en vinagre. Sovint els conceptes macerar i marinar s'utilitzen indistintament, encara que tenen diferents matisos. El marinat es basa en aromatitzar o conservar un aliment mitjançant el seu remull en líquids aromàtics més condimentats que els de la maceració, per reforçar el seu sabor o adquireixin la textura desitjada.

 

Quan parlem de marinar carn -i no pescats o verdures-, normalment ho denominem adob. No obstant això, marinar i adobar comparteixen el mateix procés i ingredients, així que poden ser considerades la mateixa tècnica.

 

La gran diferència entre el macerat i el marinat, aleshores, és que quan macerem un aliment no necessàriament hem de cuinar-ho després, ja que en alguns casos s'aconsegueix curar el producte.