Aquest mes, ens anem de tapes!

Origen i evolució d’aquest símbol de la gastronomia espanyola

Diuen que l’origen de les tapes es remunta a l’època dels Reis Catòlics, quan el rei Fernando II d’Aragó va demanar a un taverner que cobrís la seva copa amb quelcom per tal d’evitar que una de les moltes mosques que sobrevolaven l’estança acabés anant a parar dins el vi; el taverner, llavors, va fer servir una rodanxa d’embotit per fer-ho, tot dient: “Aquí té, Majestat, la seva tapa”. D’aquí, es coneix, prové el terme amb el que van ser batejades les tapes, així com la tradició en sí de fer-les servir per acompanyar una beguda. Els historiadors, però, no arriben a un consens pel que fa a la data i al lloc exacte en el qual van néixer les tapes, convertides ja en tot un símbol de la gastronomia espanyola.

 

Fos com fos, poc importa ara que no sapiguem el moment exacte i precís en què algú va menjar una tapa per primer cop en la història. Sí podem dir, però, i amb certesa, és que anar de tapes, el “tapeo” s’ha convertit en una cosa molt nostra, molt de la nostra cultura i de la nostra vida. I és que no hi ha res millor que gaudir d’una bona tapa en bona companyia, sense importar massa l’hora o l’època de l’any, perquè les tapes són estacionals: tant valen per esmorzar com per sopar i tant ens agraden a l’hivern com a l’estiu.

 

Un altres dels seus secrets? L’àmplia varietat de propostes que abasta el “tapeo”. Des de les patates braves, clàssiques, al mític pescaíto frito, les croquetes, els chocos o el formatge a daus. Tot s’hi val i, de fet, ens els últims anys aquest clàssic s’ha reinventat, obrint-se fins i tot camí en l’alta cuina.

 

Sens dubte, però, el millor de les tapes és que estan fetes per a compartir-se, d’aquí neix probablement el seu èxit. No busquem el piscolabis o el mos en sí, sinó allò que comporta aquesta opció d’oci gastronòmic: reunir-se amb aquells que més ens estimem.

 

És per això que aquest mes el nostre catàleg està dedicat a les tapes, al “tapeo”, amb propostes de tot tipus, clàssiques i també modernes. Patates braves, truita, calamar, formatge manxec... i les novetats: broqueta de gambes i algues, croquetes de brie i bacó o de ceba caramelitzada, piruleta de foie i melmelada... A què esperes per incorporar-les a la carta del teu bar/restaurant? Els teus clients t’ho agrairan!

 

Consulta aquí el catàleg de març de Geland!