Peix blanc o peix blau?

No importa el color, però sí que estigui present a la teva taula

Peix blanc o peix blau? És un dels debats més recorreguts en el camp de la alimentació, amb postures molt aferrissades entre els defensors de l’un i de l’altre. I tot i que resulta interessant conèixer la diferència entre ambdós tipus de peix, els experts en la matèria ho tenen clar: el més recomanable és incloure en la dieta tant el peix blanc com el peix blau si volem portar una alimentació rica i equilibrada.

 

Pel que fa a la freqüència amb la qual hauríem de menjar peix, la postura dels experts en nutrició també està consensuada: entre 3 i 5 cops per setmana, essent al menys una d’elles peix blau; la Organització Mundial de la Salut (OMS) recolza totalment aquesta afirmació, cal afegir.

 

Dit això, que no importa el color del peix sinó que aquest estigui a taula, sí resulta interessant conèixer les característiques de l’un i de l’altre. Quina és la principal diferència? La proporció de contingut en lípids o greixos que té el peix al seu organisme; el peix blau és més greixós que el blanc. Depenent de cada varietat en concret, a més, les diferències són més o menys significatives.

 

Lluç, bacallà, llenguado, rap... Són algunes de les espècies que s’emmarquen dins de la família dels peixos blancs, tradicionalment considerats més adequats per a dietes blandes o d’aprimament i també indicats per als nens i la gent gran, ja que aquest tipus de peix és més fàcil de digerir i ofereix l’aportació proteica necessària per al correcte desenvolupament de les funcions vitals.

 

Si parlem de salmó, tonyina, sardines, etc., parlem de peixos blaus, els quals han estat sempre molt presents a la nostra taula, sobretot perquè són de temporada i perquè acostumem a trobar-los a preus molt raonables als mercats. I sí, el percentatge en continguts greixos dels peixos blaus és superior. És clar que, és nociu el greix d’aquest tipus de peix?

 

Al contrari, els greixos (o àcids greixos essencials) que ens aporten els peixos blaus són fonamentals perquè el nostre organisme no els produeix per si mateix, per això és important incloure’ls en la nostra dieta. Parlem de greixos poliinsaturats, com l’omega 3 o l’omega 6, essencials per a la nostra salut.

 

Què cal tenir en compte? Independentment del color, sí cal tenir present que és important que el peix s’hagi cuinat a més de 65 graus de temperatura o s’hagi congelat prèviament si el volem ingerir cru, ja que així eliminem qualsevol possible vestigi d’infeccions parasitàries.

 

Recorda que a Geland t’oferim una amplíssima varietat de peix, tant blanc com blau, perquè puguis servir als teus clients plats saludables i de qualitat.