Sabors per combatre el Blue Monday

Aliments que milloren el nostre estat d'ànim en el dia més trist de l'any

Tot i que molts desconeguin la referència, cada cop són més aquells que creuen en el Blue Monday, també conegut com el dia més trist de l’any. El concepte ens arriba de l’altra punta del món, de la mà del psicòleg de Cardiff Cliff Arnall, qui fa anys presentà al gran públic una fórmula segons la qual el tercer dilluns de cada mes de gener es produiria una onada de tristesa generalitzada. Aquest “sad mood”, batejat com a “blue monday", es produiria a conseqüència d’una mescla de factors que incideixen en el nostre estat d’ànim: els deutes adquirits al Nadal, la falta de motivació, l’incompliment dels propòsits d’any nou, les condiciones climatològiques, el fet de ser dilluns... En general, un combinat explosiu que desencadena la tristesa.

 

Haurà qui creguin en tot això i també aquells més escèptics, els que apuntin a que aquesta combinació de factors pot donar-se també un dijous de febrer. Sigui com sigui, si llegenda, realitat o treta publicitària, a Friolsa volem ajudar-te a no sentir-te trist si així t’has aixecat aquest matí. Com? Doncs amb aliments que combaten la depressió i ajuden a mantenir un estat d’ànim alegre. Existeixen aliments de la felicitat? I és clar! Res és miraculós, però al igual que sentir-nos tristos ens porta a menjar malament, menjar malament ens porta de vegades a sentir-nos deprimits.

 

Així, et aquí alguns aliments que ens ajudaran a sentir-nos millor:

 

Els carbohidrats complexos, com l’arròs integral, la quinoa o l’avena, ja que augmenten els nivells de serotonina sense desencadenar pujades ni baixades de sucre en sang molt dràstiques. Prendre súper aliments amb omega3 com les nous o les algues, d’altra banda, millora el nostre estat d’humor de forma natural.

 

Els aliments amb seleni, com la tonyina, les ametlles o altres fruits secs, són beneficiosos també, ja que l’absència d’aquest mineral pot desencadenar irritabilitat i depressió. Alhora, els aliments amb àcid fòlic, normalment de fulla verda i tals com els espinacs, les llenties o les bledes, ajuden a recuperar nivells de serotonina i a pujar l’estat d’ànim.

 

Vet aquí un bon llistat: el plàtan (té dopamina, hormona del plaer), el cafè (estimula el sistema nerviós), les ametlles (relaxen i produeixen serotonina) i les taronges (la seva vitamina C disminueix el nerviosisme i l’ansietat) en són alguns exemples.

 

I què em dius de la xocolata? Pensaràs. Doncs té efectes calmants, estimula el sistema nerviós i serveix per relaxar-se i sentir plaer, sobretot si té un percentatge alt de cacau. Pel que fa al sucre, els aliments amb sucre són als que acostumem a recórrer per sentir-nos millor, ja que disparen la serotonina (sensació de benestar); clar que cal anar amb compte, dons són aliments de recompensa immediata, doncs ens fan sentir bé en el moment, però també provoquen pesadesa i remordiments amb la baixada de glucosa.